Глиняний горщик – найкращий посуд для запікання.

Глиняний горщик – найкращий посуд для запікання.

 

Сьогодні ні для кого вже не є новиною той факт, що глиняний посуд є найкращим для приготування страв, у тому числі для печені. Жоден із сучасних матеріалів не витримає конкуренції з неперевершеним природнім матеріалом (глиною), використовувати який почали у незапам’ятні часи стародавнього світу. Використання глиняного посуду з року в рік стає все більш популярним, тож господині активно шукають та діляться рецептами приготування страв саме у ньому. Мабуть ніхто не стане сперечатися, що печеня у глиняному горщику буде смакувати по-особливому, передаючи пікантність та особливий шарм природного матеріалу. Тут доречно додати, що найбільш вдалим посудом для запікання є зразки опішнянський майстрів (знаменита опішнянська кераміка), оскільки виготовляється традиційним способом обпалення у горні. Іншими словами, опішнянська кераміка витримує надвисокі температури (саме те, що треба для печені у духовій шафі), на відміну від багатьох зразків інших виробників, тож будьте уважні при виборі посуду.

І власне кілька слів про самі горщики. У традиційній лінійці опішнянської кераміки представлені глиняні горщики кількох об’ємів: маленькі порційні горщики на 0,5 літра, більші ємності по 0,7 літра і великий горщик на 1 літру. Горщики можуть бути з поливою та розписом (традиційний опішнянський горщик), а також «димлені», темно-коричневого кольору і без глазурування. Обидва види чудово підходять для готування страв, хоча «димлений» горщик можна вважати більш дихаючим (через відсутність глазурування).

Погодьтеся, з наближенням зими, а відповідно і святкових днів ( дня Св. Миколая, Нового Року, Різдва, Водохрещі тощо) надзвичайно приємно буде здивувати своїх близьких та рідних оригінальною смачною стравою, приготованою у глиняному горщику. Тож не баріться, а поспішайте придбати традиційний український глиняний горщик для приготування печені. Смачного!

Коментарі

Повідомлення не знайдені

ГЛИНЯНИЙ ПОСУД